
Οι μορφές του στέβια είναι:
1) Φρέσκα φύλλα: έχουν μία ήπια γεύση γλυκό
Πίζας.
2) Αποξηραμένα φύλλα: 10-15 φορές γλυκύτερα από την ζάχαρη. Χρησιμεύουν για τσάι και για παρασκευή υγρών εκχυλισμάτων.
3) Φύλλα κομμένα για τσάι: μικρά φύλλα κοσκι¬νισμένα για την απομάκρυνση των μικρών κλαδιών και άλλων ανεπιθύμητων υλικών.
4) Τριμμένα φύλλα σε μορφή πράσινης σκόνης: Χρησιμοποιούνται σε τσάγια και στην ζαχαροπλαστική, αλλά δεν διαλύονται. Επίσης, προστί¬θενται σε γιαούρτι, χυμούς και σαλάτες, εάν δεν σας ενοχλεί το πράσινο χρώμα!
Υγρά εκχυλίσματα:
- Σκούρο: συμπυκνωμένο σιρόπι από αποξηραμένα φύλλα σε βάση νερού και αλκοόλης. Η γλυκύτητα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των κατασκευαστών. Αυτή η μορφή προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη από το φυτό στέβια.
- Διαυγές: διάλειμμα στεβιοσίδιων σε σκόνη, δια-λυμένα σε νερό, αλκοόλη ή γλυκερίνη. Η γλυκύτητα διαφέρει μεταξύ των κατασκευαστών.
Εκχυλίσματα σε σκόνη στεβιοσιδίων:
«Στεβιοσίδιο» ή «λευκόσκονη στέβια» είναι η καθαρή ή επεξεργασμένη μορφή στέβια. Αφαιρώντας το ανεπιθύμητο φυτικό υλικό, συμπυκνώνει τα γλυκά γλυκοσίδια σε μία λευκή σκόνη 200 έως 300
φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Η ποιότητα της σκόνης εξαρτάται από την καθαρότητα των γλυκοσιδίων (δηλ. 80-100% καθαρή). 'Οσο υψηλότερη
η συμπύκνωση του στεβιοσιδίου, τόσο καλύτερη η γεύση.
'Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του στέβια είναι η σταθερότητά της στη Θέρμανση. Παραμένει σταθερή και στους 392'F, γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές.
Το στέβια είναι απλώς ένα φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί από οποιονδήποτε, οπότε δε γίνεται να μονοπωληθεί οικονομικά. Αυτός είναι κι ο λόγος που καθυστέρησε τόσα χρόνια την παραγωγή και νομιμοποίηση του, σε σχέση μετην ασπαρτάμη!
'Οταν αγοράζετε στεβιοσίδιο ή μίγματα στέβια, να προσέχετε να περιέχουν τουλάχιστον 90% στεβιοσίδια, τουλάχιστον 20% ρεμπαουντιοσίδια και φυσικά επεξεργασμένα στεβιοσίδιο.
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας άγλυκος σύνθετος υδατάνθρακας, που χρησιμεύει σαν συμπλήρωμα στα μίγματα στέβια και είναι άγευστη. Προέρχεται από καλαμπόκι, ρύζι, ταπιόκα ή άλλα άμυλα.
F.O.S. είναι ο κοινός όρος των φρουκτο-ολιγοσακχαριτών, που μπορούν να αναμειχθούν με το εκχύλισμα του στεβιοσιδίου για να φτιάξουν το «στέβια να μπαίνει στο κουτάλι».
βιολογικά προϊόντα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής