
Πολλοί αναφέρουν ότι η χρήση του στέβια τους βοήθησε να ελαπώσουν ή να σταματήσουν την λαχτάρα τους για ζάχαρη. Αυτή η σφοδρή επιθυμία συχνά συμβαίνει όταν χαμηλώνει το σάκχαρο του αίματος. Η ζάχαρη δίνει μια γρήγορη αύξηση ενέργειας που μπορεί να την αισθανθείτε σαν μία σύντομη «άνοδο, που ακολουθείται από μία βαθιά κάθοδο επειδή η ινσουλίνη στο πάγκρεας αντιδρά για να αποθηκεύσει το υπερβολικό σάκχαρο στο συκώτι και στους μυς, οπότε χαμηλώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Εάν κάνετε μία ισορροπημένη δίαιτα με αρκετή πρωτεΐνη και λίπος, μπορείτε να σταματήσετε τις διακυμάνσεις ενέργειας που οδηγούν σε επιθυμία για ζάχαρη. Απότη στιγμή που το στέβια δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, όπως η ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του κύκλου της ζάχαρης.
Αρχικά το στέβια φύτρωνε σε άγρια μορφή στη βόρεια Παραγουάη και Σήμερα το στέβια καλλιεργείται και χρησιμοποιεί
ται σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, η νότιος Αμερική, η Ευρώπη, η Ινδία, η Ουκρανία, ακόμη και η βόρεια Αμερική καλλιεργούν ή εισάγουν στέβια και προϊόντα στέβια, όπως και η Ελβετία. Η Γαλλία ανάγκασε την
Ευρωπαϊκή 'Ενωση να της δοθεί άδεια κατ' εξαίρεση να χρησιμοποιεί το στέβια ως τρόφιμα με την απόφαση 26-08-2009, Νο 1333/2008. Η Coca Cola και η Pepsi το χρησιμοποιούν ήδη στα προϊόντα τους!
Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής
Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων, E.F.S.A., η οποία κατατάσσει το στέβια από πλευράς ασφάλειας, στην κατηγορία «ακίνδυνο ως τρόφιμο», αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, αφού η μελλοντική τεράστια ζήτηση, θα λύσει το οικονομικό σημερινό αδιέξοδο των Ελλήνων αγροτών, επιφέροντας στην χώρα μας πλούτο από τις εξαγωγές. Τόσο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ενημερωμένοι για την τελευταία απόφαση της E.F.S.A., η οποία τους δίνει το δικαίωμα να νομοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε μέσα στο 2011 να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες του στέβια.
'Ενας από τους κορυφαίους "Ελληνες επιστήμο¬νες σε ό, τι αφορά την έρευνα επάνω στην καλλιέργεια του στέβια, είναι ο Ζαχοκώστας Κωνσταντίνος, Γεωπόνος του Καπνικού Σταθμού 'Ερευνας
Καρδίτσας, που από το 2006 ασχολείται με την καλλιέργεια του φυτού Stevia Rebaudiana με πειραματισμούς και δοκιμαστικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο τρόπος αποξή
ρανσης σε ξηραντήρια Virginia και Burley επινοή θηκε και εφαρμόστηκε από τον ίδιο και τον Ανδρέα Χαραλάμπους. Η μέθοδος αυτή Θεωρείται παγκοσμίως η καλύτερη, όχι μόνο γιατί μας δίνει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκαντικές ουσίες (στεβιοσίδη και ρεμπαουντιοσίδη), αλλά και καθαρότητα των δύο αυτών ουσιών. Η καθαροτητα ιδιαίτερα της Ρεμπαουντιοσίδης Α θα παίξει πολύ γρήγορα καθοριστικό παράγοντα επιλογής της Στέβια.
Δυστυχώς, προσωρινά στην Ελλάδα ισχύει ακόμα το παλαιό καθεστώς πριν την απόφαση της EFSA, όπου απαγορεύεται ως τροφή, αλλά επιτρέπεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να διατίθεται μόνο για οδοντιατρική και καλλυντική χρήση.